Trivselregler

  • Regler är nödvändiga för trivselns skull när man bor så nära varandra som vi gör. Sunt förnuft och hänsyn till varandra är en grundpelare, men då vi alla är olika finns det ett antal regler som samtliga medlemmar och dess eventuella gäster ska förhålla sig till
  • Alla blir lite gladare och mår lite bättre av sin skönhetssömn. Medan vi alla är olika och har olika tider så är det bestämt att: Söndagar/helgdagar samt alla vardagar efter kl 22.00-08.00 ska det vara tyst.Du har rätt att ha fest så ofta du vill, men du har inte rätt att störa dina grannar. Ska man ha fest eller spela hög musik måste man ta hänsyn till sina grannar.
  • Om du planerar att bygga och renovera bör bullriga arbeten som kan upplevas som störande, exempelvis borrning, läggas mellan 08:00-18:00 på vardagar och mellan 10:00-17:00 på helger som jul och nyår bl.a. undviker vi att renovera. Är det ett varaktigt arbete, dvs. flera dagars kontinuerliga störningar, förvarna gärna dina närmaste grannar.
    Bostadsrättshavare ansvarar för att underhålla lägenheten. Vad som ingår i lägenheten och som ska underhållas framgår av föreningens stadgar. Till lägenheten räknas normalt lägenhetens golv, väggar och tak, inredning i kök och badrum, glas och bågar i fönster samt inner- och ytterdörrar. Om något går sönder måste du se till att det repareras. Det är särskilt viktigt att du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen. Läckageskador kostar stora pengar och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas. Se till satt du har brandvarnare i lägenheten. Bostadsrättsinnehavare får göra förändringar i lägenheten. Du får t.ex. lägga nya golv, sätta upp nya skåp och byta ut vitvaror och sanitetsporslin. Följande åtgärder får dock inte företas utan styrelsens tillstånd: ingrepp i bärande konstruktion, ändring av befintlig ledning för avlopp, värme, vatten och ventilation eller annan väsentlig förändring av lägenheten. Vidare gäller att man inte får bygga om i lägenheten så att befintlig ventilationslösning förändras. Bostadsrättsinnehavaren svarar för att ta reda på om bygglov krävs för den planerade ombyggnaden. Vid större renovering i lägenheten ska föreningen alltid kontaktas, särskilt om det innefattar det elektriska, värme-vatten eller bärande väggar. Vissa ingrepp kräver bygglov. Det är viktigt att tänka på ljudnivån i trapphusen då ljuden ekar in i lägenheterna. Det är ni som bor här som ansvarar för att era gäster tar hänsyn och följer de regler som vi har. Förändringar ska alltid utföras på ett fackmannamässigt sätt. Kontakta alltid styrelsen innan du sätter igång! Tänk också på att ta hänsyn till de omkringboende när du utför bullerstörande arbeten i lägenheten. Informera om detta genom att sätta upp lappar väl synligt. Arbeten bör ske under dagtid.
  • All form av lägenhetsrenovering som innefattar lite större ingrepp avseende el, vatten, ventilation, ändring/borttagande av innerväggar mm, kräver att lägenhetsinnehavaren ansöker om att få utföra tilltänkt renovering. Ansökan skall ställas till BRF Hasselholmen Styrelse, och lämnas i brevlådan utanför porten Vårbergsvägen 185.
  • Koppeltvång: Lagen om tillsyn över hundar innebär att du som hundägare ska ha den tillsyn som krävs för att undvika att hunden orsakar skador eller avsevärda olägenheter. Husdjur skall därför alltid vara kopplade inne på området, Husdjur får inte vistas i lekplats, rastas eller gå lösa. Detta är en säkerhetsåtgärd och följer man ej denna regel så kan man bli skadeståndsskyldig om något inträffar
  • Området ska hållas rent för allas gemensamma trivsel. Det finns mindre soptunnor utplacerade, men kom ihåg att vi också har sopsortering.
  • Vi kör inte med motorfordon på gångbanor och gräsmattor det är förbjudet och det är heller inte tillåtet att tvätta bilar inom området, det är enligt miljöbalken olagligt att uppsåtligen förorena mark, vatten och luft.
  • Skräp och bråte på balkonger är inte bara otrevligt, det är också en brandrisk. Därför ska balkongerna hållas snygga och rena, oavsett om de används eller inte. Den som röker på sin balkong får absolut inte kasta ut fimpar eller aska rakt ut så att detta kan blåsa in till grannen under eller bredvid. Detta både ur trivselsynpunkt och av säkerhetsskäl; en glödande fimp på grannens matta kan orsaka brand.
  • I utemiljön ska fimpar och använda snusprillor aldrig kastas på marken utan tas om hand av den som rökt/snusat. Detta för att värna om vår miljö samt barn som kan bli förgiftade av dem vid förtäring.
  • Trappuppgångar skall hållas fria från cyklar, barnvagnar och dörrmattor pga. fara vid brand samt åtkomst för lokalvårdaren.
  • Det är förbjudet att ”kasta mat, bröd & matrester till fåglar då det drar till sig skadedjur.
  • Vi skakar inte sängkläder och mattor från fönster eller balkong, vi hänger heller ej ut mattor eller sängkläder över balkonräcket.
  • Källaren Personliga tillhörigheter får endast förvaras på avsedd plats i källaren. Gångarna ska hållas fria från cyklar och andra föremål. Undvik att förvara stöldbegärlig egendom och brandfarliga varor i källare.
  • Elektronik, till exempel kylskåp, ska medlemmen själv ordna borttransport för. Detta kan man göra tex i Sätra återvinningscentral.
  • Vi röker inte i allmänna utrymmen, trapphusen eller utanför entré
  • Vi släpper inte in okända personer i porten, samt lämnar ej entrédörrar öppna för att förhindra inbrott.
  • Om lägenheten hyrs ut utan styrelsens godkännande eller i strid med villkoren för andrahandsuthyrning är detta en otillåten uthyrning som kan lämnas till jurister för behandling och så småningom leda till ett förverkande av bostadsrätten. Detta kan också ske om innehavaren inte tar sitt ansvar enligt ovan punkter.
  • Grillning sker på platser som är avsedda för det, att släcka ordentligt och att kasta skräpet efter er. Det är heller inte tillåtet att grilla på balkongen med kol/gasolgrill.